Anne Postma - lid schrijfteam Generiek deel 1 en 2
Anne Postma werkt voor de tweedegraads lerarenopleidingen van de Hogeschool van Amsterdam. Daar coördineert en ontwikkelt zij samen met collega’s het generieke curriculum van de tweedegraads lerarenopleidingen. Ook is ze voorzitter van de curriculumcommissie. Daarnaast is zij, samen met Anne de Jager, voorzitter van het LVO generiek.
Anne was lid van het schrijfteam voor zowel deel 1 als deel 2 van de kennisbasis. 'Ik leverde inhoudelijke input, overlegde met collega’s en dacht actief mee over keuzes in de inhoud, opbouw en formulering. Daarbij betrok ik ook collega’s van LVO generiek en van de Hogeschool van Amsterdam, zodat zij konden meedenken en hun perspectief konden inbrengen', licht zij toe.
‘Het schrijfteam besprak welke inhoud opgenomen wordt in de kennisbasis. Voor hoofdstuk 1 was dit extra complex: pabo, Ad, kunstopleidingen en tweedegraads opleidingen werkten samen aan één gezamenlijke tekst. Dat vroeg om veel afstemming, onder meer omdat we niet altijd dezelfde begrippen gebruiken', aldus Anne. 'We hebben uitgebreid overlegd om gezamenlijk begrippen te kiezen en de inhoud op elkaar af te stemmen. Parallel aan de herijking van de kennisbasis werkte de SLO aan nieuwe kerndoelen en liep landelijk de herijking van de bekwaamheidseisen. Al deze gelijktijdige ontwikkelingen maakte het tot een dynamisch proces dat tijd en zorgvuldigheid vroeg om tot een breed gedragen tekst te komen.'
Hoe hebben jullie de taken in het schrijfteam verdeeld? 'Vooraf was er een agenda waarop de bespreekpunten stonden, en later in het proces bespraken we de teksten die door de groep waren opgesteld. Ook hebben we tijdens de overleggen zeer uitvoerig de feedback die we op de concept-teksten hebben ontvangen besproken en verwerkt', vertelt Anne. 'Tijdens het overleg diepten we verschillende onderwerpen en begrippen uit, waarna we tot een besluit in de groep konden komen. Het was voor ons belangrijk dat we onze overwegingen voor de gemaakte keuzes helder konden benoemen.’
Hoe hebben jullie het werkveld en andere collega’s betrokken bij het schrijfproces? ‘Het werkveld is op meerdere momenten gevraagd om feedback te geven op verschillende versies van de generieke kennisbasis. Ook zijn diverse lectoren betrokken voor inhoudelijke feedback. Veel mensen hebben op verschillende momenten een bijdrage geleverd, wat heeft gezorgd voor een breed gedragen en zorgvuldig samengesteld eindproduct', zegt Anne.
Wat is voor jou de meerwaarde van de (herijkte) kennisbasis? ‘Het resultaat is een kennisbasis die weer actueel is. Onderwijs verandert snel, en thema’s zoals burgerschap krijgen meer aandacht. Daarnaast is het tweede deel van de generieke kennisbasis gericht op de basisvaardigheden, waardoor ook op dit punt wordt aangesloten op de actualiteit', besluit Anne.