Herijking kennisbases pabo

Recente ontwikkelingen binnen het werkveld en op het gebied van vakinhoud vragen om een herijking van de kennisbases van de pabo's. De herijking vindt plaats in opdracht van de Vereniging Hogescholen en wordt begeleid door het programmabureau 10voordeleraar, in nauwe samenwerking met de betrokken pabo's.



Groepen
Verschillende groepen spelen een rol in het proces van de herijking van de kennisbases pabo:

Kernteam en advieskring
De kernteams van de herijking kennisbasis pabo bestaan uit een aantal instituutsopleiders vanuit de hogescholen en een aantal schoolopleiders vanuit het werkveld. Met elkaar vertegenwoordigen ze de brede achterban van het leergebied en dragen ze zorg voor de inhoudelijk herijking van de betreffende kennisbases. Ze worden hierin bijgestaan door een curriculumexpert vanuit Stichting Leerplanontwikkeling (SLO).

Het kernteam wordt bijgestaan door een zogenaamde advieskring. Hierin zitten experts vanuit onderzoek en wetenschap en diverse vertegenwoordigers van organisaties die sterke raakvlakken hebben met het betreffende leergebied. De advieskring geeft inhoudelijke feedback op de (tussen)producten die door het kernteam zijn ontwikkeld. Deze inbreng is niet vrijblijvend. Het kernteam verantwoordt hoe zij met de inbreng van de advieskring omgaat en tot welke keuzes dit leidt voor de uiteindelijke kennisbasis.

Procesregisseur
De procesregisseur stuurt het proces van de totstandkoming van de kennisbases aan. De procesregisseur heeft hierbij afdoende kennis van het betreffende leergebied zodat inhoudelijke gesprekken kunnen worden geduid, maar is geen inhoudelijk expert in het betreffende leergebied. De procesregisseur bewaakt de uitgangspunten, brengt de advieskring tijdig in stelling en brengt verschillende perspectieven en belangen samen.

Opleidingsberaad Leraren
In dit opleidingsberaad worden de wensen en behoeften van leraren en scholen voor het curriculum van lerarenopleidingen besproken. In het Opleidingsberaad Leraren zitten in elk geval het ministerie van OCW, de werkgevers, de beroepsgroep en de Vereniging Hogescholen om tafel. Hierbij worden afspraken gemaakt over wat elke leraar moet kennen en kunnen aan het einde van de opleiding (startbekwaamheid) en wat juist later in het werk ontwikkeld moet worden (vakbekwaamheid).  


Uitgangspunten

  • De kennisbases sluiten aan bij de kerndoelen primair onderwijs zoals die door SLO, het expertisecentrum voor het landelijk curriculum, zijn vastgesteld, het beroepsbeeld en de bekwaamheidseisen;

  • De kennisbases worden leeruitkomstproof opgesteld;

  • In de kennisbases wordt een doorgaande lijn geformuleerd tussen startbekwaam (initieel) en vakbekwaam (postinitieel), waarbij wordt aangesloten bij de Nationale Aanpak Professionalisering Leraren;

  • Vanuit een doorgaande lijn wordt meer balans aangebracht in de belasting van de initiële versus de postinitiële fase (studeerbaarheid curriculum);

  • In het herijkingsproces wordt gebruik gemaakt van actuele wetenschappelijke inzichten, de kennisbases zijn evidence informed;

  • In het herijkingsproces speelt het Opleidingsberaad Leraren een rol.

Bij het proces van herijking volgen we waar mogelijk de gehanteerde aanpak en werkwijze van SLO bij de actualisering van de kerndoelen en de examenprogramma’s. We zijn daarom gestart met de herijking van de kennisbases van de leergebieden Nederlands en rekenen en wiskunde. In het verlengde hiervan volgen de kennisbases van de leergebieden generiek, burgerschap en digitale geletterdheid. Ten slotte pakken we de kennisbases van de overige leergebieden op. Om hier uiteindelijk een samenhangend, integraal geheel van te maken.


Vraag en antwoord oploop 27 juni 2024 over herijking
Donderdag 27 juni 2024 organiseerden LOBO en 10voordeleraar een landelijke oploop die in het teken stond van de herijking van de kennisbases van de pabo. Tijdens de bijeenkomst werd een aantal vragen gesteld in de chat en in de mentimeter. Op deze pagina zijn die vragen van antwoord voorzien.


Nieuws herijking kennisbases pabo