Daniel Valle Robles - schrijfgroep kennisbasis Spaans tweedegraads

Daniel Valle Robles werkt bij Fontys Hogescholen in Tilburg als docent en opleidingscoördinator van de lerarenopleiding Spaans. Hij is lid van de schrijfgroep Spaans. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de coördinatie van het schrijfproces, het bewaken van de inhoudelijke lijn en de afstemming met andere betrokken partijen, zoals het werkveld, collega-opleidingen en landelijke werkgroepen. Daarnaast fungeert hij als aanspreekpunt en zorgt hij voor het bundelen van de bijdragen van de verschillende feedback vanuit het werkveld.

Een schrijfgroep bespreekt onder andere de opbouw, inhoud en formulering van de kennisbasis. ‘Daarbij denken we na over de vakinhoudelijke accenten, de pedagogisch-didactische uitgangspunten, de aansluiting op het ERK en het actuele onderwijsbeleid’, legt Daniel uit. De taken zijn bij de schrijfgroep Spaans verdeeld op basis van expertise en affiniteit. Zo houdt de ene collega zich bezig met taalvaardigheid en ERK-descriptoren, een ander met cultuur en literatuur, en weer een ander met didactiek en toetsing. ‘Samen met mijn collega Ana Llamazares neem ik deel aan de afstemmingsoverleggen met de andere talen en met het landelijke overleg van 10voordeleraar’, aldus Daniel.

De docenten van het schrijfteam werken bij de herijking samen met docenten uit het voortgezet onderwijs en het mbo, vakdidactici en de wetenschappelijke experts. ‘Die samenwerking verloopt constructief en verrijkend, en draagt bij aan een breed gedragen en goed onderbouwde kennisbasis. Hun input helpt om onze keuzes te legitimeren en het profiel van de leraar Spaans toekomstbestendig te maken’, zegt Daniel.

In deze herijking heeft de schrijfgroep Spaans intensief samengewerkt met de teams van Frans, Duits en Engels. ‘Aan het begin én tussentijds van het traject waren ook Nederlands en Fries betrokken. Deze samenwerking heeft geleid tot een sterk op elkaar afgestemde, uniforme kennisbasis voor de moderne vreemde talen, inclusief Nederlands en Fries’, aldus Daniel. Hij wijst ook op de samenwerking tussen hogescholen bij de herijking. ‘Voor Spaans nemen Ana Llamazares van Hogeschool Utrecht en Fontys Hogescholen gezamenlijk de verantwoordelijkheid binnen het multidisciplinaire schrijfteam, voor een opleiding die in Nederland slechts aan twee hogescholen wordt aangeboden, namelijk de Hogeschool Utrecht en Fontys Hogescholen.’

Wat is voor jou de meerwaarde van de (herijkte) kennisbasis? ‘De herijkte kennisbasis biedt duidelijkheid over het verwachte eindniveau van startbekwame leraren Spaans. Ze zorgt voor landelijke afstemming, actualisering op basis van recente ontwikkelingen in het taalonderwijs en draagt bij aan de kwaliteitsborging van onze opleidingen’, zegt Daniel. ‘Bovendien stimuleert de kennisbasis inhoudelijke reflectie binnen het team en versterkt ze de verbinding tussen theorie, praktijk en onderzoek.’