Marjolein van Dekken – voorzitter schrijfteam vakmaster Geschiedenis

Marjolein van Dekken is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam als teamleider en docent bij de master leraar geschiedenis. Zij is voorzitter van het schrijfteam vakmaster Geschiedenis.

'We zijn maar met twee opleidingen in Nederland. Dus is het eigenlijk een gedeeld voorzitterschap met Jens Lenders van Fontys Hogescholen in Tilburg', nuanceert zij. 'Samen schrijven we het algemene deel van de kennisbasis, onderhouden we contacten met de tweedegraads opleidingen, organiseren we de werkdagen en contacten tussen de collega’s, voeren de redactie en organiseren het voorleggen van de kennisbasis aan het werkveld voor validering en legitimering.

Wat bespreekt jullie schrijfteam? 'Onderwerpen zijn onder meer hoe we aansluiten bij de kerndoelen, het nieuwe examenprogramma en de eisen aan het (geschiedenis)onderwijs', antwoordt Marjolein. 'Ook bespreken we hoe we kunnen aansluiten en voortbouwen op de kennisbasis tweedegraads, hoe we ons onderscheiden van de tweedegraads, hoe we het zodanig opschrijven dat deze kennisbasis ook voor langere tijd houdbaar is'.

De docenten van de betreffende vakken schrijven zelf de kennisbasis van hun sub-domein en het vakdidactische deel. 'Dat doen de collega’s van Fontys Hogescholen en de Hogeschool van Amsterdam gezamenlijk, tijdens fysieke en online bijeenkomsten. De teamleiders van de beide opleidingen schrijven, behalve hun eigen sub-domeinen, ook het algemene deel', licht Marjolein de taakverdeling binnen het schrijfteam toe.

De samenwerking vindt zowel binnen het schrijfteam plaats tussen docenten, als met betrokkenen uit het werkveld en de wetenschap. 'Dat verloopt goed. We hebben goed contact met onze studenten en alumni en ook met collega’s uit het wetenschappelijk veld. De lijnen zijn kort en alumni vinden het vaak fijn om bij een dergelijke opdracht betrokken te worden', vertelt Marjolein.

De meerwaarde van de (herijkte) kennisbasis is voor haar tweeledig. 'Enerzijds de aanpassing aan de ontwikkelingen in de wereld en het onderwijs. Anderzijds ben je weer eens goed, fundamenteel aan het nadenken over wat je beoogt met je onderwijs en wat je vindt dat iedere eerstegraads docent zou moeten kennen en kunnen. Hierdoor kijk je met een nieuwe, frisse blik naar je modules en daarin vinden dan ook aanpassingen plaats.'