Toelichting schrijfgroep herijking kennisbasis Engels
Het schrijfteam Herijking Kennisbasis Engels telt drie leden. Zij werken met elkaar samen, zonder aangewezen voorzitter. Zij verdelen de taken gelijkwaardig en stemmen gezamenlijk de koers en inhoud af. Naast het schrijfteam is er een leesteam, bestaande uit collega’s van het Landelijk Vakoverleg Engels (LVOE). Zij lezen mee en geven feedback tijdens het ontwikkelproces. Die samenwerking zorgt voor brede betrokkenheid en draagvlak binnen het vakgebied.
De leden van het schrijfteam zijn:
Liz Dale, Hogeschool van Amsterdam, hoofddocent en lerarenopleider bij de opleiding Engels, lid lectoraat Taalontwikkeling en Meertaligheid en onderzoeker bij het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding;
Irene de Kleyn, Hogeschool Utrecht, lerarenopleider Engels, Curriculum verantwoordelijke van de Bachelor Engels en Bachelor Frans, projectleider ontwerpgroep leerlijn vakdidactisch handelen MVT voor de opleidingen Duits, Engels, Frans, Spaans en vakdidactica in de Master Engels;
Hedi Windgassen, HAN University of Applied Sciences, lerarenopleider Engels, voorzitter van de Curriculumcommissie van de tweedegraads lerarenopleidingen van de Academie Educatie en docent-onderzoeker bij het lectoraat Professionaliteit van Leraren.
Bijeenkomsten
Tijdens de landelijke peerreviews van 2020-2023 met de negen hogescholen van het Landelijk Vakoverleg Engels zijn de herijkingswensen voor de kennisbasis Engels verzameld en geformuleerd. Op basis daarvan komt het schrijfteam Engels sinds januari 2023 maandelijks een dagdeel bijeen. In deze bijeenkomsten richt het team de herijkingswensen in binnen het kennisbasiskader dat is opgesteld door de lectoren Rick de Graaff, Catherine van Beuningen en Linda Gijssen voor de talen Duits, Engels, Frans, Fries, Nederlands en Spaans.
Sinds juni 2024 nemen de leden van het schrijfteam Herijking Kennisbasis Engels deel aan tweemaandelijkse schrijfsessies met de schrijfteams van Engels, Duits, Frans en Spaans. Die sessies zijn gericht op de harmonisatie van de herijkte kennisbasis voor de moderne vreemde talen (MVT). Daarnaast zijn er ook maandelijks afstemmingsbijeenkomsten georganiseerd door 10voordeleraar. Daar worden de nieuwste ontwikkelingen besproken met afgevaardigden van de schrijfteams Talen.
Organisatie
De schrijfsessies voor de kennisbasis Engels vinden plaats op de Hogeschool Utrecht, vanwege de centrale ligging. De leden van het schrijfteam zijn samen verantwoordelijk voor de inhoud van de kennisbasis. Het team is gestart met de domeinen Taalbeheersing, Taalbeschouwing en Cultuurbewustzijn & Literatuur. Aansluitend heeft het team het domein Vakdidactiek en bijbehorende subdomeinen geschreven. Na elke schrijfsessie wordt het werkdocument gedeeld met de leden van het Landelijk Vakoverleg Engels (LVOE) en de leesgroep, zodat feedback en afstemming direct mogelijk zijn. Binnen het team zijn de volgende taken verdeeld: Liz, Hedi en Irene stemmen gezamenlijk de formulering af van de algemene beschrijvingen, kernconcepten, indicatoren en voorbeelden, Irene notuleert en beheert de documenten, en Hedi stelt een begrippenlijst samen.
Samenwerking schrijfteam met werkveld en wetenschap
De samenwerking tussen de schrijfteam MVT, betrokkenen uit het werkveld en de wetenschap verloopt zeer constructief en is stimulerend. Er is intensief samengewerkt tussen de lectoren, het schrijfteam MVT, het werkveld, alumni en studenten. De LVO’s talen hebben waardevolle feedback geleverd op het kennisbasiskader dat door de lectoren is opgesteld. Daarnaast hebben de schrijfteams MVT en Engels nauw samengewerkt aan de harmonisatie van de herijkte kennisbasis Engels-MVT. Het werkveld, evenals alumni en studenten, hebben op verschillende momenten inhoudelijke feedback gegeven op de herijkte kennisbasis. Dat heeft bijgedragen aan de relevantie, toepasbaarheid en kwaliteit ervan.
Meerwaarde (herijkte) kennisbasis
De herijkte kennisbasis Engels-MVT zorgt voor meer duidelijkheid, actualiteit en eenduidigheid voor alle Moderne Vreemde Talen. Hij sluit beter aan bij actuele ontwikkelingen in het talenonderwijs en de behoeften van taalleerders. De harmonisatie bevordert het stroomlijnen van de curricula en van de dubbele bevoegdheid Engels-MVT.