Toelichting schrijfgroep herijking kennisbasis Gezondheid en Welzijn

De schrijfgroep voor de herijking van de kennisbasis van de tweedegraads lerarenopleiding gezondheidszorg en welzijn bestaat uit de lerarenopleiders Anke Bakker, Silke Struijs en Jolanda Tamminga. Anke is lerarenopleider bij HAN University of Applied Sciences, Silke Struijs is lerarenopleider bij Hogeschool Rotterdam en Jolanda Tamminga is lerarenopleider bij NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Samen hebben wij met enthousiasme het herschrijven van de kennisbasis tweedegraads lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn opgepakt.

Deze kennisbasis is erg breed en de uitstroom van onze leraren ook. De leraar gezondheidszorg en welzijn kan op de diverse mbo-opleidingen binnen de sector gezondheidszorg en welzijn werken. In hoeverre moeten dan alle kennis en vaardigheden van alle opleidingen in de zorg- en welzijnssector aan bod komen? In het vmbo komen alle domeinen van de kennisbasis wel aan bod, maar voor een deel wel op een ander niveau dan op het mbo. Tijdens onze peerreviews kwam dan ook regelmatig de vraag voorbij op welk niveau we de lesstof zouden moeten behandelen.

Uitgaande van de huidige kennisbasis heeft het schrijfteam eerst gezocht naar consensus binnen de hogescholen over (sub)domeinen die minimaal in de kennisbasis moeten blijven. De volgende stap is om de (sub)domeinen anders te ordenen, logischer, aansluitend bij de indeling van de profielmodules in het vmbo. Deze indeling sluit ook goed aan op de verschillende aspecten van het zorgleefplan dat alle relevante aspecten van zorg en welzijn rondom een ‘cliënt’ in kaart brengt. Hierdoor hopen wij met onze nieuwe kennisbasis goed aan te sluiten op het onderwijs binnen de sector zorg en welzijn.

Wat de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn kenmerkt is het beroepsgericht opleiden voor beroepen waarin de mens centraal staat. Onze leraren komen terecht in contexten waarin (voorbereidend) beroepsgericht wordt opgeleid. Kenmerken van beroepsgericht opleiden zijn het volgen van de innovaties in het werkveld, het verbinden van vakinhoud met het beroep-en bedrijfsleven, het ontwikkelen van een beroepsidentiteit en loopbaanleren. Het is dus belangrijk dat onze kennisbasis goed aansluit op de ontwikkelingen binnen de zorg- en welzijnssector. Dat betekent dat wij onze kennisbasis moeten voorleggen aan zowel het onderwijsveld als aan vakexperts.

Een mooie en betekenisvolle klus waar wij met enthousiasme aan werken!

Anke Bakker, Silke Struijs en Jolanda Tamminga