Opleidingsberaad in actie – kennisbases Nederlands en Rekenen en wiskunde voor de pabo
In april 2024 is de herijking van de kennisbases van de leergebieden van Nederlands en Rekenen en wiskunde gestart. Na een traject van werving en selectie werden allereerst de kernteams van de beide leergebieden samengesteld. In deze kernteams zijn experts vanuit het werkveld en opleiders vanuit de pabo betrokken. Met elkaar werken ze aan de herijking van de kennisbases.
Dat doen ze aan de hand van een aantal tussenproducten, voordat zij de kennisbases definitief op te leveren. Achtereenvolgens werken de kernteams aan de startnotitie, de karakteristiek, het raamwerk, de uitwerking van een voorbeelddomein en de kennisbasis in zijn geheel. Aan de hand hiervan wordt stapsgewijs gewerkt aan de herijking van de kennis en de vaardigheden die de startbekwame leraar van deze leergebieden in huis moet hebben.
Advieskring
Een advieskring voorziet beide kernteams in dit proces van inhoudelijke input voorzien. In deze advieskring zijn verschillende groepen vertegenwoordigd, te weten ‘losse’ experts, landelijke (vak)overleggenen en organisaties, Samen Opleiden en Professionaliseren, Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, werkgevers, alumni en curriculumexpertise. Per leergebied geven deze groepen input op vragen die door het kernteam bij de tussenproducten en uiteindelijk de kennisbasis worden voorgelegd. Daarmee wordt de inhoudelijke kwaliteit van de tussenproducten en het uiteindelijke eindproduct geborgd.
Opleidingsberaad
Het Opleidingsberaad speelt in het proces van herijking een belangrijke rol. In het Opleidingsberaad wordt gesproken over ‘hoe maatschappelijke ontwikkelingen in het curriculum worden geborgd in een doorgaande lijn van het leraarschap’. Relevante stakeholders zitten hierbij om tafel, namelijk vertegenwoordigers van de lerarenopleidingen, van de vak- en beroepsorganisaties, van de werkgeversorganisaties en van de overheid.
De afgelopen periode heeft het Opleidingsberaad zich heel concreet gebogen over de aanpak, de werkwijze en de opgeleverde tussenproducten van de leergebieden Nederlands en Rekenen en wiskunde. Hierbij is gekeken naar de invulling en de uitwerking van de startnotitie en de karakteristiek van de beide leergebieden. Ook is nagegaan of de processtappen adequaat en zorgvuldig zijn gezet.
Karakteristiek Nederlands, karakteristiek Rekenen en wiskunde
Het goede nieuws is dat het Opleidingsberaad voornoemde tussenproducten heeft geaccordeerd. Er werd zeker input meegegeven voor de beide kernteams, maar er is ook waardering uitgesproken over de gehanteerde aanpak en werkwijze. Hierdoor kunnen we de karakteristieken van de beide leergebieden hier ook delen: karakteristiek Nederlands, karakteristiek Rekenen en wiskunde.